Skip to main content

4.11.2018

KINOKOPLA: Kohti Valoa

Liput

Yksittäislippu: 5 €
Sarjakortit: 25 €
Opiskelijoille: 22 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: 4.11.2018
Aika: 17.00 ja 20.00
Ovet avataan klo 16.30
Tapahtuman kesto: 101 min
Ikäraja: Sallittu
Tila: MOVE 2 | Saapuminen »

Kohti valoa

Hikari

Japani, Ranska 2017

Ohjaus: Naomi Kawase

Käsikirjoitus: Naomi Kawase

Pääosissa: Masatoshi Nagase, Ayame Misaki, Tatsuya Fuji, Noemie Nakai, Chihiro Ohtsuka, Kazuko Shirakawa

puhuttu kieli: japani

 

“Kauneinta on se, mikä on juuri katoamaisillaan, silmiemme edessä.”

Misako Ozaki (Ayame Misaki) on intohimoinen kirjoittaja, joka haluaa avata elokuvakokemusta myös heille, jotka eivät sitä muuten pystyisi näkemään. Masatoshi Nagase (Masaya Nakamori) on taas arvostettu entinen valokuvaaja, joka kärsii hitaasti mutta varmasti heikkenevästä näkökyvystä, mikä on miehelle iso pala purtavaksi. Samalla hän on kuitenkin Ozakin töiden suurin kriitikko.

Parin ensitapaaminen ei kuitenkaan mene hyvin, kun vanhempi ja kriittisesti asennoitunut Nagase arvostelee nuoremman Ozakin työtä, joka saa naisen pitämään miestä epäkohteliaana ja röyhkeänä. Nuoren naisen ja ärtyisän oloisen miehen välille kehittyykin kuitenkin erityinen tunneside, joka kantaa läpi koko elokuvan. Erilaisesta maailmankatsomuksesta ja ikäerosta huolimatta pari oppii kommunikoimaan keskenään ja löytää yhteisen sävelen.

Kohti valoa (jap. Hikari, ”valo”) on japanilaisen Naomi Kawasen (Kirsikkapuiden alla, 2015) viimeisin ohjaustyö. Tässä iltaruskon värisessä draamassa on ripaus katkeransuloista taikuutta. Se on tarina menetyksestä ja hyväksymisestä. Jokaisen auringon nousun jälkeen tulee taas uusi iltahämärä. Jokaisen yön jälkeen nousee taas aurinko; ilmassa on aina palanen toivoa.

 

Toisinaan ylitsevuotavan melodraamaattisesta esitystavastaan huolimatta Kohti valoa on koskettava elokuva, jolla on paljon annettavaa. Se on tarina kuvien ja elokuvan voimasta samalla kun tarjoaa katsojalleen kauniita ja nautinnollisia kohtauksia unohtamatta koskettavaa ääniraitaa. Se kertoo tarinaa myös heistä, joiden ääni ei yllä valtavirtaan asti ja kuinka elokuvat yhdistävät ihmisiä erilaisista lähtökohdista huolimatta.

Kohti valoa on kehuttu Kawasen parhaaksi elokuvaohjaukseksi ja on ohjaajan viides ohjaustyö Cannesin elokuvajuhlilla, ja on myös voittanut ekumeenisen juryn palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla 2017.