Skip to main content

22.4.2018

KINOKOPLA: Kosketuksissa

Liput

Yksittäislippu: 5 €
Sarjakortti: 25 €
Opiskelijan sarjakortti: 22 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: 22.4.2018
Aika: klo 17 ja 20
Ovet avataan klo 16.30
Tapahtuman kesto: 116 min
Ikäraja: K-16
Tila: MOVE 2 | Saapuminen »

Kosketuksissa, Teströl és lélekröl

Unkari 2017
Ohjaus: Ildikó Enyedi
Käsikirjoitus: Ildikó Enyedi
Pääosissa: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider
Puhuttu kieli: unkari

 

Unkarilaisen Ildikó Enyedin ohjaama Kosketuksissa on rakkauselokuva, jonka miljöönä toimii teurastamo. Rujosta tapahtumaympäristöstä huolimatta elokuvasta kuoriutuu herkkä ja kaunis kuvaus kahden eristäytyneen ihmisen hapuilusta toistensa luo.

Elokuvan alussa Mária (Alexandra Borbély) aloittaa työt teurastamon laadunvalvojana. Mária on äärimmäisen introvertti ja sosiaalisesti eristäytynyt, eikä esimerkiksi tahdo tulla lainkaan kosketetuksi. Työnsä hän hoitaa perfektionistisen tarkasti. Teurastamon muut työntekijät tietenkin huomaavat naisen erityislaatuisuuden ja tämä päätyy heidän pilkkansa kohteeksi. Myös teurastamon johtaja Endre (Géza Morcsányi) kiinnittää huomiota hiljaiseen ja muita karttavan Máriaan. Se, mitä Endre ja Mária eivät kuitenkaan tiedä, on se, että he näkevät öisin samaa unta, jossa vaeltavat metsässä saksanhirvipariskuntana. Kun heidän yhteinen unennäkönsä sitten sattumalta paljastuu työpaikkapsykologin haastattelussa, alkavat he kömpelösti etsiä yhteyttä toisiinsa myös tosielämässä. Unissa luonteva yhteiselo osoittautuu kuitenkin todellisuudessa vaikeaksi saavuttaa.

Niin kummalliselta kuin Kosketuksissa saattaakin paperilla kuulostaa, elokuvaa katsoessa kaikki siinä tuntuu hyvin luonnolliselta. Se onnistuu yhdistämään sekä fantastiset että väkivaltaiset elementit luontevasti hiljaiseen, realistiseen draamaan. Alexandra Borbély on ihastuttava Máriana, joka rakastumisen myötä alkaa opetella tapoja olla kenties ensimmäistä kertaa koskaan toisen lähellä. Márian vastapari Endre on myöskin yksineloon päätynyt erakko, joka joutuu hyväksymään, ettei rakkauden kohdalle osuessa auta pyristellä vastaan. Elokuvan omituisin elementti, kaksikon yhteiset unet, on ilahduttavan persoonallinen tapa saattaa kaksi yksinäistä yhteen.

Elokuvan ainutlaatuisuus on huomattu, sillä se voitti Kultaisen karhun vuoden 2017 Berliinin elokuvajuhlilla. Kosketuksissa on myös ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi tämän vuoden Oscar-gaalassa. Elokuva ei ehkä tyydytä romantiikannälkäistä elokuvakatsojaa, mutta sen sijaan se onnistuu hienovaraisella tyylillään kertomaan jotain aitoa rakastumisesta, yhteyden löytämisestä toiseen ihmiseen. Se tuo myös lohtua yksinäisille: vaikka olisit kuinka yksin, jonain päivänä kaikki voi olla toisin. Rakkaus kuuluu jokaiselle.

– Henni Eronen

 

Järjestäjät: Kinokopla

Lisätiedot: www.kinokopla.fi/ohjelma