Skip to main content

Su 18.11.2018

KINOKOPLA: LADY BIRD

Liput

Yksittäisliput 5 €
Sarjaliput 25 €
Opiskelijoille 22 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: Su 18.11.2018
Aika: 17.00 ja 20.00
Ovet avataan 16.30
Ikäraja: K-12
Tapahtuman kesto: 93 min
Tila: Logomo, MOVE 2 | Saapuminen »

Lady Bird

USA 2017
Ohjaus: Greta Gerwig
Käsikirjoitus: Greta Gerwig
Pääosissa: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothee Chalamet, Beanie Feldstein, Lois Smith, Stephen McKinley Henderson, Odeya Rush, Jordan Rodrigues, Marielle Scott
puhuttu kieli: englanti

Greta Gerwigin esikoisohjaus Lady Bird on koskettavan rehellinen ja hauska kasvutarina katolista koulua käyvästä Christinestä (Saoirse Ronan), joka tahtoo päästä pian pois pikkukaupungista, jossa on kasvanut. Christine eli ”Lady Bird”, kuten hän haluaa itseään kutsuttavan, on omalaatuinen taiteilijasielu, jonka temperamentti joutuu usein törmäyskurssille äidin (Laurie Metcalf) ja koulun sääntöjen kanssa. Paremmin näyttelijänä tunnettu Gerwig on itse käsikirjoittanut elokuvan ja se sijoittuu hänen kotikaupunkiinsa Sacramentoon, Kaliforniaan. Gerwig on aikaisemmin ollut mukana käsikirjoittamassa mm. Frances Ha (2012) -elokuvaa.

Lady Bird on nokkela ja lahjakas oppilas, mutta hänen arvosanansa eivät ole parhaimmasta päästä. Hän kuitenkin haaveilee pääsevänsä lukion jälkeen opiskelemaan yliopistoon johonkin hienoon kaupunkiin, kenties New Yorkiin. Sen sijaan että Lady Bird lannistuisi kuultuaan nunnalta että hänen arvosanansa eivät ole tarpeeksi korkeat, hän ryhtyy jahtaamaan unelmaansa toden teolla. Edes äidin vastustus perheen taloudellisten vaikeuksien takia ei pysäytä Lady Birdin suunnitelmia. Hän hankkii työpaikan ja hakee päättäväisesti tukea opiskelunsa rahoittamiseen. Unelmiensa jahtaamisen lisäksi Lady Bird tuskailee harrastusten, poikaystävien ja ystäväporukan valinnan kanssa. Onneksi Lady Birdillä riittää sydäntä ja mielikuvitusta ongelmien ratkaisemiseksi.

Tarina sijoittuu 2000-luvun alkuun ja onnistuu loistavasti vangitsemaan ajankuvan lisäksi myös nuoren tytön elämän vaikeudet ja onnistumiset erityisen todentuntuisesti. Elokuvassa nähtävät nuoret eivät ole mitään musiikkivideoiden kiiltokuvia, vaan he näyttävät ja kuulostavat oikeilta henkilöiltä. Elokuva on saanut paljon kiitosta nokkelasta dialogistaan sekä varsinkin äiti-tytär-suhteen rehellisestä kuvaamisesta. Lady Bird ja hänen äitinsä ovat molemmat yhtä itsepäisiä eikä myrskyisiltä riidoilta todellakaan vältytä, mutta kaikkien vaikeuksien läpi välittyy koko ajan se miten tärkeitä he ovat toisilleen.

Elokuva palkittiin parhaan musikaali- tai komediaelokuvan ja parhaan naispääosan (Ronan) Golden Globe -palkinnolla. Oscar-ehdokkuuksia se keräsi viisi: paras elokuva, paras ohjaaja, paras alkuperäiskäsikirjoitus, paras naispääosa ja paras naissivuosa, mutta ei voittanut niistä yhtään. Gerwig oli täten viides nainen ehdokkaana parhaaksi ohjaajaksi palkintogaalan koko 90-vuotisen historian aikana.