KINOKOPLA: LUCKY

Su 24.03.2019

Liput

5 € ovelta, liput myydään 10 min ennen näytöksen alkua

Tapahtuman tiedot

Päivä: 24.03.2019
Tapahtuma alkaa: 17:00
Tila: KINO-sali
Ikäraja: S
Saapuminen »

 

Lucky
Ohjaus: John Carroll Lynch
Pääosissa: Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston, Beth Grant
Kesto: 88 min
Ikäraja: S
puhuttu kieli: englanti, espanja
tekstitys: suomi

Harry Dean Stanton kävelemässä rauhallisesti autiomaan halki. Aloituskohtaus Wim Wendersin elokuvasta Paris, Texas (1984) sopii kuvaamaan myös John Carroll Lynchin ohjaamaa Luckya, joka nostaa sivurooleistaan tunnetun Stantonin oikeutetusti elokuvan keskiöön. Elokuva kertoo elämänsä loppupuolella olevan 90-vuotiaan Luckyn (Harry Dean Stanton) jokapäiväisistä rutiineista aina aamuisista joogaliikkeistä kaupungille tuttuun baariin kävelyyn asti. Luckyn toimet keskeytyvät eräänä aamuna kaatumiseen, mikä saa hänet pohtimaan omaa vanhentumistaan ja kuolemansa kohtaamista.

Eletyn elämän aikana tehtyjen valintojen punnitsemisen lisäksi Luckysta löytyy myös huumoria tupakan ketjupoltosta huolimatta hyväkuntoisen ja kasuaalisti kiroileva päähenkilön suhtautuessa omaan ikäänsä ja toisiin ihmisiin usein sarkastisesti. Elämän merkitystä pohtivan elokuvan suurin kehitys tapahtuukin hahmon pään sisällä hänen tajutessaan ystävyyden arvon ja hyväksyessään oman vanhentumisensa. Luckysta muodostuu kehämäinen tarina, joka vertautuu sen seuraaman kilpikonnan matkaan autiomaassa. Arkisia toimia kuvaava elokuva on kuin Kinokoplan pari vuotta sitten esittämä Jim Jarmuschin Paterson (2016). Tällä kertaa elokuvan kohteena vain on vanha mies ja näyttelijälegenda.

Luckyn voi nähdä kertomuksena Stantonista itsestään hänen tuodessa rooliin kokemuksensa luonnenäyttelijänä ilmaisten Luckyn hahmon tunteiden koko kirjon. Elokuva rakentuu Stantonin lisäksi sen sivuosanäyttelijöiden sekä näiden välisen dialogin varaan. Samalla se toimii myös Twin Peaksin (1990-1991, 2017) tekijöiden jälleennäkemisenä sivuroolissa nähtävän ohjaaja David Lynchin kautta. Lucky on pienimuotoinen elokuvahelmi, jonka viipyilevä kuvakerronta ja paljon tilaa saava Stantonin näyttelijäntyö tekevät siitä yhden kauneimmista viimeisten roolisuoritusten elokuvista. Stantonin näyttelijänura alkoi jo 1950-luvulla ja jatkui aktiivisena aina hänen kuolemaansa asti vuoden 2017 syksynä. Viimeisellä roolillaan hän kävelee elokuvan historiaan.