KINOKOPLA: RAJA

Su 31.03.2019

Liput

5 € ovelta, liput myydään 10 min ennen näytöksen alkua

Tapahtuman tiedot

Päivä: 31.03.2019
Tapahtuma alkaa: 20:00
Tila: KINO-sali
Ikäraja: 12
Saapuminen »

 

Raja
Ohjaus: Ali Abbasi
Pääosissa: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson, Ann Petréni
Kesto: 108 min
Ikäraja: K12
puhuttu kieli: ruotsi
tekstitys: suomi

Ali Abbasin toinen pitkä ohjaus Raja tuo eteemme tarinan poikkeuksellisen näköisestä Tinasta (Eva Melander), joka työskentelee tullin rajavalvonnassa ja omaa erityisen vahvan hajuaistin, jonka avulla pystyy haistamaan mahdolliset salakuljettajat jo kaukaa. Tina kohtaa työssään Voren (Eero Milonoff), jonka aikeita Tina ei pystykään aistimaan. Tinalle syntyy tunne siitä, että Vore salaa jotain, mutta ei osaa sanoa mitä. Vore jää Tinan ajatuksiin ja pikkuhiljaa he alkavat tutustua toisiinsa. Vore auttaa Tinaa ymmärtämään miksi tämä kokee itsensä poikkeavaksi muista ihmisistä. Erilaisuus selittynee sillä, ettei Tina ole ihminen lainkaan. Tina ja Vore ovat peikkoja ja kotoisin Suomesta.

Raja nostaa esiin ulkopuolisuuden ja vähemmistön tematiikkaa. Elokuvassa käydään rajankäyntiä niin Suomen ja Ruotsin kuin myös sukupuoli-identiteettien välillä. Se kertoo erilaisuudesta ja valtavirrasta poikkeavien kaltoin kohtelusta, mutta myös itsensä hyväksymisestä sellaisena kuin on. Peikkohahmot saavat taustansa kansantarujen kirjosta, mutta silti elokuva keskittyy ennemmin ihmisyyteen. Elokuva kuvaa millaista on, kun ihmisyys ja ihmisarvo riistetään ja ulkopuolisuuden tunne synnyttää vihaa ja katkeruutta. Elokuvassa ei ole sorruttu yksiulotteisiin henkilöhahmoihin tai selkeään hyvän ja pahan vastakkainasetteluun, vaan siinä kuvataan hahmot kompleksisina ja romantiikkaa on väritetty luontomystiikan kautta.

Raja leikittelee kauhun ja fantasian elementeillä luoden erikoislaatuisen draaman. Elokuva perustuu John Ajvide Lindqvistin novelliin. Elokuva on herättänyt runsaasti huomiota mediassa ja se voitti Cannesin elokuvajuhlilla Un Certain Regard -kilpasarjan pääpalkinnon. Elokuva keräsi myös useamman palkinnon Ruotsin elokuvainstituutin Guldbagge -gaalassa. Raja voitti parhaan elokuvan -sarjan, parhaan naispääosan -sarjan, parhaan miessivuosan -sarjan, parhaan maskeerauksen -sarjan, parhaat visuaaliset efektit -sarjan sekä parhaan valosuunnittelun -sarjan. Lisäksi elokuva on voittanut Euroopan elokuvapalkinnon sarjassa European Visual Effects Supervisor