Skip to main content

Su 21.10.2018

KINOKOPLA: The Florida Project

Liput

 Yksittäisliput 5€
Sarjaliput 25 €
Opiskelijoille 22 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: Su 21.10.2018
Aika: 17.00 ja 20.00
Ovet avataan 16.30
Ikäraja: K-12
Tapahtuman kesto: 112 min
Tila: Logomo, MOVE 2 | Saapuminen »

The Florida Project

USA 2017

Ohjaus: Sean Baker

Käsikirjoitus: Sean Baker, Chris Bergoch

Pääosissa: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Bria Vinaite

puhuttu kieli: englanti

 

Walt Disney Worldin varjossa, kirkkaasti maalatussa motellissa asuu 6-vuotias Mooney (Brooklynn Prince) äitinsä Halleyn (Bria Vinaite) kanssa. Kuumat kesäpäivät hän viettää maleksien uima-altaalla, leikkien autiotaloissa ja syöden vohveleita. Mooneyn uteliasta energiaa ei ole kahlittu säännöin ja kun Magic Castle Innin järjestyksestä vastaava Bobby (Willem Dafoe) yrittää ojentaa tyttöä, voi Mooney luottaa äitinsä vankkumattomaan tukeen. Elämä satumaailman marginaalissa näyttää täydelliseltä.

The Florida Projectissa viaton lastenmaailma sekoittuu amerikkalaisen unelman ulkopuolelle jääneiden aikuisten todellisuuteen. Se tarjoaa katsojalle näköalan lasten onnellisiin seikkailuihin rakentaen niihin samalla välimatkaa. Siinä missä Mooney ystävineen näkee eksoottisen safarin ja ilmaiset hillovoileivät, näkee katsoja lehmihaan ja ruoka-avun. Lapset elävät omassa kuplassaan, joka suojelee heitä ympäröivän maailman suruilta, mutta samalla se tekee heistä haavoittuvaisia.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Sean Baker ei kaihda kuvata yhteiskunnan rajoille jääneitä ihmisiä. The Florida Projectia edeltäneessä Tangerinessa (2015) hän kertoi joulutarinan ystävyydestä kahden prostituoituna työskennelleen transnaisen näkökulmasta. The Florida Project esittelee ahtaissa motellihuoneessa elävien perheiden todellisuutta sekä sitä, miten motellit kiertelevät antamasta pitkäaikaisasukkailleen oikeuksia. Baker onnistuu kuitenkin välttämään sosiaalisen tirkistelyn vaarat ja kuvaa pientä yhteisöä lämmöllä ja kunnioituksella.

Valloittava Brooklynn Prince tekee kypsän roolityön rasavillinä Mooneyna, jonka sähköisen tarmon takaa paljastuu hauras pikkutyttö. Perheen asema ei ole jäänyt tarkkaavaisilta silmiltä täysin huomaamatta, mutta hän luottaa äitinsä neuvokkuuteen selvitä tilanteesta kuin tilanteesta. Princen ja Halleytä esittävän Bria Vinaiten välillä on luontevaa kemiaa, josta on muovattu rakastava äiti-tytär-suhde. Willem Dafoe kahmi sivuosaehdokkuuksia lempeän ärhäkkänä motellin johtajana liki kaikissa palkintogaaloissa Oscareista Baftoihin. Hänen roolityönsä toimiikin elokuvassa ensikertalaiset ja pitkänlinjan näyttelijät yhdistävänä tekijänä.

Sean Bakerin elokuvat tuovat mieleen Jacques Demyn ranskalaiset musikaalit, jotka toivat valoa ja väriä 60-luvun harmaisiin satamakaupunkeihin. Hänen tapaansa Baker etsii arjen kauneutta elokuvissaan. Laskevan kesäauringon värittämä taivas ja sateen kastelema ruohikko luo osaltaan The Florida Projectiin maagisen ilmapiirin. Emotionaalinen tarina ei koskaan vaivu epätoivoon, sillä lasten ilo valaisee myös aikuisten maailmaa.