Skip to main content

8.4.2018

KINOKOPLA: The Killing of a Sacred Deer

Liput

Yksittäislippu: 5 €
Sarjakortti: 25 €
Opiskelijan sarjakortti: 22 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: 8.4.2018
Aika: klo 17 ja 20
Ovet avataan klo 16.30
Tapahtuman kesto: 121 min
Ikäraja: K-16
Tila: MOVE 2 | Saapuminen »

The Killing of a Sacred Deer

Iso-Britannia, Irlanti, USA 2017
Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
Pääosissa: Colin Farrell, Nicole Kidman, Alicia Silverstone
Puhuttu kieli: englanti

 

Steven Murphy (Colin Farrell) on kiiltokuvaelämää viettävä sydänkirurgi. Hänen vaimonsa (Nicole Kidman) on niin ikään menestynyt lääketieteen ammattilainen, silmälääkäri. Ulkopuoliselle kaikki Murphyn elämässä vaikuttaa onnistuneelta ja onnelliselta perhe-elämästä asuinalueeseen, omaisuudesta työelämään. Murphyn oma kokemus on toinen, jotain puuttuu. Tätä aukkoa paikkaa hänen lähtökohdiltaan oudonlainen suhteensa nuoreen Martiniin (Barry Keoghan), jossa yhdistyvät alusta alkaen erikoinen salaperäisyys ja sosiaalinen kömpelyys. Kun Murphy päättää esitellä Martinin perheelleen, alkavat asiat muuttua entistä hämmentävämmiksi.

Yorgos Lanthimoksen aiempien elokuvien tapaan The Killing of a Sacred Deerissä näyttelijöiden kasvot ovat pääosin tyhjän ilmeettömiä, tunteet on työnnetty sivuun, mikä absurdiksi taipuviin arkikohtauksiin yhdistettynä tuo esiin ohjaajan omaperäisen tyylin. Selkeimpänä erona Lanthimoksen aiempiin elokuviin (The Lobster, Dogtooth) on The Killing of a Sacred Deerin odottavan kylmäävä tunnelma, joka perustuu yhtä lailla keittiökeskusteluihin kuin tarinan yliluonnolliseen elementtiin, kaikesta huokuu tietty rauhattomuus. Sairaalan käytävillä hiipivät kameran liikkeet ja erottuva taustamusiikki vahvistavat vaikutusta. Cannesin elokuvafestivaaleilla palkittu käsikirjoitus ei sisällä The Lobsterin kaltaista vahvaa yhteiskunnallista viestiä, vaan keskittyy enemmän ihmisyksilöön. Vertauskuvien metsästäjille elokuva tuskin tuottaa pettymystä. Jotkut voivat nähdä elokuvassa Lanthimokselle tuttuja tapakomiikan aineksia, mutta erona hänen aiempiin elokuviinsa on se, että naurattamisen sijasta ne ahdistavat. Kaikki tämä jättää katsojalle epävarman olon siitä, mitä elokuvasta pitäisi ajatella.

Genreominaisuuksia sekoittava The Killing of a Sacred Deer on kreikkalaiseen ikivanhaan tarustoon pohjaava tarina tilien tasaamisesta, tekojen seurauksista. Elokuva, jossa tauotta piinaava tunnelma huipentuu antiikin tragediaperinteen mukaisesti yhden ihmisen ratkaisuihin. Elokuva on johtanut monenlaisiin tulkintoihin ja näkemyksiin yllättyneen vaikuttuneesta tukalan hämmentyneeseen. Jonkinasteinen valmiustila ei elokuvaa katsoessa siis ole pahitteeksi, mutta samalla kannattaa muistaa nauttia yhden viime vuosien tyyliltään erottuvimman elokuvaohjaajan hienosta ja toimivasta kerronnasta.

– Ville Kukkonen

 

Järjestäjät: Kinokopla

Lisätiedot: www.kinokopla.fi/ohjelma