KINOKOPLA: THE RIDER

Su 10.03.2019

Liput

5 € ovelta, liput myydään 10 min ennen näytöksen alkua

Tapahtuman tiedot

Päivä: 10.03.2019
Tapahtuma alkaa: 20:00
Tila: KINO-sali
Ikäraja: 12
Saapuminen »

 

The Rider
Ohjaus: Chloé Zhao
Pääosissa: Brady Jandreau, Tim Jandreau, Lilly Jandreau, Lane Scott, Cat Clifford
Kesto: 104 min
Ikäraja: 12
puhuttu kieli: englanti
tekstitys: suomi

Miten pitää toivoa yllä, kun elämän suurin intohimo saattaa myös johtaa kuolemaan? Rodeosankari Brady Blackburn (Brady Jandreau) elää ratsastamisesta, mutta vakavan onnettomuuden jälkeen lääkäri kieltää häneltä rodeokilpailuihin osallistumisen. Hevonen potkaisi Bradyä päähän ja nyt kalloa pitää kasassa metallilaatta. Ratsastaminen ei tule enää kysymykseenkään, jos Brady haluaa selvitä kallovammansa kanssa. Chloé Zhaon ohjaus on hiljaisen kaunis ja realistinen kuvaus elämän tarkoituksen löytämisestä suurten vastoinkäymisten keskellä.

Elokuvassa on paljon kohtauksia, joista pystyy havaitsemaan todellisuuden tarinan takaa. The Rider sai alkunsa, kun Zhao tapasi edellistä elokuvaansa tehdessään pääosaa esittävän rodeoratsastaja Brady Jandreaun ja sai kuulla tämän onnettomuudesta. Rooleissa ei nähdä ammattinäyttelijöitä ja Bradyn perhettä esittävätkin Jandreaun todelliset isä ja pikkusisko. Olisi vaikea kuvitella kenenkään ammattinäyttelijän suoriutuvan kohtauksista hevosten kanssa sillä herkkyydellä ja taidolla, jota Bradyllä on. Elokuvasta voi suoraan aistia, kuinka Brady on tehnyt töitä hevosten kanssa koko elämänsä.

Vaikka The Rider on lähtökohdiltaan katkeransuloinen tarina, paistaa siitä läpi elämänhalu ja toivo. Loukkaantuminen, kivut ja rahavaikeudet unohtuvat sen kauneuden alta, millä Bradyn elämää kuvataan. Pikkusisko liimaa kiiltäviä tähtiä Bradyn rintaan ja Etelä-Dakotan preerian auringonlaskut ovat upeimpia mitä lännenelokuvissa on ikinä nähty. On myös selvää, että Brady ei aio luovuttaa, vaikka mikä olisi.

Zhaon elokuva sai ensi-iltansa Cannes-festivaalilla 2017, missä se voitti Art Cinema Awardin. Se on myös palkittu parhaana elokuvana Gotham Independent Film Award, National Board of Review ja National Society of Film Critics -palkinnoilla. The Riderin poeettisuutta ja inhimillisyyttä on kiitelty laajasti ja elokuva löytyi monen arvostetun kriitikon vuoden 2018 parhaat elokuvat -listalta.