Skip to main content

25.3.2018

KINOKOPLA: The Square

Liput

Yksittäislippu: 5 €
Sarjakortti: 25 €
Opiskelijan sarjakortti: 22 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: 25.3.2018
Aika: klo 17 ja 20
Ovet avataan klo 16.30
Tapahtuman kesto: 142 min
Ikäraja: K-12
Tila: MOVE 2 | Saapuminen »

The Square

 

Ruotsi, Tanska 2017

Ohjaus: Ruben Östlund

Käsikirjoitus: Ruben Östlund

Pääosissa: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West

puhuttu kieli: ruotsi, tanska, englanti

 

The Square seuraa menestyvän nykytaidemuseon kuraattoria Christiania (Claes Bang), jonka tehtävänä on markkinoida ja esitellä museon uutta näyttelyä. Christian on aina yhtä hillityn tyylikäs, mutta ei useinkaan aivan omalla maaperällään. Hän vastailee toimittajien, kuten Elisabeth Mossin esittämän Annen kysymyksiin tietämättä itsekään vastauksia, ja suunnittelee mainoskampanjaa yhdessä mainostoimiston kanssa, jotta muutoin sisällötön näyttely saisi huomiota. Kampanja ei kuitenkaan suju aivan kuten hän olisi toivonut. Samaan aikaan Christian joutuu työmatkallaan ryöstön kohteeksi. Ryöstöstä alkaa tapahtumaketju, jonka aikana hän yrittää saada omaisuutensa takaisin, mutta ei välty pulmilta tälläkään kertaa.

Aiemmin ohjaaja-käsikirjoittaja Ruben Östlund on herättänyt huomiota ja saanut kiitosta osakseen elokuvillaan Play (2011) ja Turisti (2014). Kuten aiemmissakin elokuvissaan, myös The Squaressa Östlund osoittaa tarkkanäköisesti yhteiskunnallisia ongelmakohtia. Elokuvan kritiikki kohdistuu paitsi taidemaailmaa, myös ja ennen kaikkea yhteiskuntaa kohtaan: katsojalle esitellään jatkuvalla syötöllä yhä uusia nokkelia huomioita yhteiskunnasta. The Square onkin pureva satiiri, joka paikoin absurdien kohtausten avulla paljastaa tehokkaasti ihmisiä vaivaavan keinotekoisuuden ja tekopyhyyden. Tyhjänpäiväinen taidepuhe ja ylevät sanat eivät käytännössä tarkoita mitään, vaan tosi paikan tullen ihmiset toimivat täysin sanojensa vastaisesti. Läpi elokuvan esitetään erilaisia avunpyyntöjä, mutta riippuu kysyjästä, kuka lopulta saa apua ja missä muodossa. Itse elokuvan nimi viittaa yhteen näyttelyn teoksista, maahan rajattuun neliöön, jonka sisällä me kaikki jaamme samat oikeudet ja velvollisuudet. Elokuva tarjoilee hengästyttäviä kohtauksia yksi toisensa perään. Yksi vaikuttavimmista on illalliskutsuilla järjestettävä ihmisapina-performanssi, joka loppuen lopuksi karkaa kaikkien osapuolten käsistä. Mutta ehkä kaiken kritiikin takana on myös toivon pilkahdus, sillä ainakin Christian kasvaa ihmisenä elokuvan edetessä.

The Square palkittiin viime vuonna Cannesissa Kultaisella palmulla. Lisäksi Claes Bang palkittiin roolisuorituksestaan Euroopan Elokuva-akatemian myöntämällä parhaan näyttelijän palkinnolla. Elokuva on myös ehdolla Oscar-gaalassa parhaan vieraskielisen elokuvan saajaksi.

– Henna Kukkonen

 

Järjestäjät: Kinokopla

Lisätiedot: www.kinokopla.fi/ohjelma