KINOKOPLA – TYHJIÖ

Su 17.02.2019

Liput

5 € ovelta, liput myydään 10 min ennen näytöksen alkua

Tapahtuman tiedot

Päivä: 17.02.2019
Tapahtuma alkaa: 17:00
Tila: KINO-sali
Saapuminen »

 

Tyhjiö
Ohjaus: Aleksi Salmenperä
Pääosissa: Laura Birn, Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman
Kesto: 97 min
Ikäraja: 12
puhuttu kieli: suomi, englanti, venäjä, saamen kieli
tekstitys: englanti

Mies (Tommi Korpela) istuu tietokoneensa ääressä. Näytöllä vilkkuu vain kursori ja tyhjä sivu. Viimeisimmästä kirjasta on vierähtänyt viisi vuotta ja kustantaja hiillostaa uuden hengentuotoksen perään. Paineet ovat valtavat, epäilykset vielä valtavammat. Oliko aiempi menestys sittenkin vain hyvin sattunutta onnen kauppaa?

Samaan aikaan avioliiton toinen osapuoli (Laura Birn) tekee nousujohteista uraa elokuvanäyttelijänä. Ovet Amerikan markkinoille ovat avautuneet, mutta millä hinnalla? Suomessa puhutaan naisnäyttelijöiden kapeista rooleista, mutta meren toisella puolella samoihin työtehtäviin hypätään kahdesti kysymättä. Onnistuuko äitiyden ja uusien työmahdollisuuksien yhteen sovittaminen, kun ulkopuolelta koko ajan ennustetaan uran päättymistä?

Tyhjiö on mustan huumorin säväyttämä kertomus menestyksen paineista, joiden keskellä huojuvat niin henkilökohtaiset periaatteet kuin avioliittokin. Samalla se on satiirinen katsaus kotimaisen taidemaailman lieveilmiöihin nousevista nykytrendeistä viihdeteollisuuden sukupuolittuneisiin käytäntöihin asti.

Elokuva kumpuaa luovan maailman lähtökohdista, mutta sen kautta välittyvät kokemukset puhuttelevat laaja-alaisesti. Kahden ihmisen välinen yhteys himmenee kuin sammuva liekki elämän onnen aakkosia etsiessä. Turhautuminen ja katkeruus raastavat kumpaakin. Mitä kaikkea menestyksen vuoksi on valmis uhraamaan? Todellisuuden ja fiktion rajalla liikkuva teos lataa mukaansa aimo annoksen itseironiaa sekä terävää piikittelyä, mutta myös aitoa ymmärrystä päähenkilöidensä mielenmaisemaa kohtaan

Suomalaisen nykyelokuvan yksi merkittävimmistä tekijöistä Aleksi Salmenperä on luonut elokuvan, joka on tuotannollisesti erityislaatuinen tapaus kotimaisella elokuvakentällä. Hollywoodista Havannan kautta Inariin kulkeva teos syntyi käytännössä talkootyönä, kun elokuvasäätiö antoi kielteisen päätöksen tuotantotuelle. Suomen eturivin tekijäporukka lähti projektiin mukaan ilman lupausta sen onnistumisesta. Neljä vuotta hiljalleen edennyt ja muiden tuotantojen keskellä syntynyt lopputulos on kuitenkin tästä riippumatta, tai juuri sen vuoksi, yksi raikkaimpia ja omaperäisimpiä suomalaisia elokuvia hetkeen.

Ohjaaja Aleksi Salmenperä on näytöksissä vieraana.