Skip to main content

29.4.2018

KINOKOPLA: Kosketuksissa

Liput

Yksittäislippu: 5 €
Sarjakortti: 25 €
Opiskelijan sarjakortti: 22 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: 29.4.2018
Aika: klo 17 ja 20
Ovet avataan klo 16.30
Tapahtuman kesto: 89 min
Ikäraja: K-16
Tila: MOVE 2 | Saapuminen »

Lady Macbeth

Iso-Britannia 2016
Ohjaus: William Oldroyd
Käsikirjoitus: Alice Birch Nikolai Leskovin novellin Mtsenskin kihlakunnan lady Macbeth pohjalta.
Pääosissa: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton, Naomi Ackie, Christopher Fairbank
Puhuttu kieli: englanti

 

Lady Macbeth perustuu Nikolai Leskovin vuonna 1865 julkaistuun pienoisromaaniin Mtsenskin kihlakunnan lady Macbeth, josta puolalaisen elokuvan kärkinimiin kuuluva Andrzej Wajda teki 1960-luvulla elokuvaversion. Tarina on tietenkin saanut juonittelevan keskushahmonsa Shakespearen tragediasta Macbeth, josta on tehty lukemattomia elokuvasovituksia. William Oldroydin ohjaaman Lady Macbethin kohdalla kyse on kuitenkin vähemmän tunnetun tarinan uudesta adaptaatiosta, joka nostaa naishahmot elokuvan keskiöön.

Katherine (ensimmäisessä pääroolissaan loistava Florence Pugh) viettää päivänsä vaellellen kartanon sisällä, sekä salaa sen ulkopuolella. Elokuvaa rytmittää Katherinen tapa istua sohvalla upeissa mekoissaan, mikä korostaa hänen asemaansa osana kodin esineitä jollaisena hänen aviomiehensä (Paul Hilton) ja tämän isä (Christopher Fairbank) haluavat hänet nähdä. Katharine ei aio kuitenkaan jäädä patriarkaalisen yhteiskunnan hänelle osoittaman paikan vangiksi vaan vapautua siitä keinolla millä hyvänsä niin suhteellaan kartanon työläiseen Sebastianiin (Cosmo Jarvis) kuin juonittelulla ja murhaamallakin.

Pienimuotoinen historiallinen elokuva tapahtuu pienoisromaanin tavoin vuonna 1865, mutta tapahtumapaikaksi on valittu Pohjois-Englannin tuuliset nummet. Lady Macbeth luottaa kerronnassaan visuaalisesti erittäin rajattuun ympäristöön ja pieniin yksityiskohtiin, sekä hahmojen välisiin äärimmilleen kärjistyviin suhteisiin. Taidokas luonnonmaisemien ja kartanon sisätilojen kuvaus rajaa hahmot tapahtumien keskiöön, mikä luo kohtauksiin vaivaantuneisuutta ja jännitettä.

Oldroydin vahva esikoisohjaus on saanut tunnustusta British Independent Film Awardseissa voittaen palkinnot parhaasta naispääosasta (Pugh), käsikirjoituksesta, kuvauksesta, puvustuksesta ja parhaasta tulokasnäyttelijästä (Naomi Ackie). Elokuva on saanut myös palkintoehdokkuudet Baftoissa, sekä Directors Guild of Americalta. Lady Macbeth on historiallisesta aiheestaan ja vahvasta naispäähenkilöstään huolimatta kaukana perinteisten pukudraamojen tyyneydestä saaden katsojan kyseenalaistamaan Katherinen kauhistuttavan toiminnan oikeutusta.

– Tuomo Marttila

 

Järjestäjät: Kinokopla

Lisätiedot: www.kinokopla.fi/ohjelma