Skip to main content

La 15.12.2018

LUX FILM DAYS – NAINEN SOTAJALALLA / WOMAN AT WAR

Liput

VAPAA PÄÄSY

Tapahtuman tiedot

Päivä: La 15.12.2018
Aika: klo. 13.30
Ovet aukeavat klo. 13.15
Ikäraja: K-16
Tapahtuman kesto: 100 min
Tila: Logomo, MOVE 2 | Saapuminen »

Woman at War (2018)

Kona fer í stríð

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2018 elokuvapalkinnon voittaja.

Esikoisohjauksellaan Of Horses and Men (2014) hurmannut islantilainen Benedikt Erlingsson palaa upealla tarinalla guerilla-sankarittaresta Hallasta. Viisikymppisellä kuoronjohtajalla on missio: pelastaa maailma. Niinpä hän repii salaa alas maisemaa pilaavia voimalinjoja. Vuosia sitten jätetty adoptiohakemus saa kuitenkin yllättäen vastauksen, ja pieni tyttö Ukrainassa odottaa Hallaa äidikseen. Mitä kaikkea yksi nainen voi maailmassa pelastaa? Mukana on jälleen mustaa huumoria ja saarivaltiolle ominaista outoutta, mutta tarina on poliittinen ja äärimmäisen ajankohtainen.

Badass-sankari meidän ajallemme? Tässä hän on! Viisikymppinen Halla (Halldóra Geirharðsdóttir) on kaupunkilaiselämässä kuoronjohtaja, maaseudulla guerrilla-ekosoturi ristiretkellä Islantiin tunkevia energiayhtiöitä vastaan. Nuolella, jousella ja sahalla hän repii alas maisemaa pilaavia voimalinjoja. Poliisit eivät osaa epäillä hiirulaismaista Hallaa vaan pidättävät epäonnisen turistin. Ulkomaisten sijoittajien innon hiipumisesta huolestuva hallitus kiristää jahtia, ja Halla vastaa samalla mitalla. Sodan keskelle saapuu vastaus vuosien takaiseen hakemukseen: Hallaa odottaa Ukrainassa pieni adoptiotyttö. Mutta voiko hän pelastaa sekä maailman että lapsen? Sitä ihmettelee myös taustakuorona tapahtumia kommentoiva muusikkojoukko. Islantilaisen elokuvan uuden aallon kärkinimi Benedikt Erlingsson hurmasi R&A-yleisön ja katsojat kautta maailman esikoisohjauksellaan Of Horses and Men (R&A 2014). Cannesin La Semaine de la Critique -sarjassa maailmanensi-iltansa saanut Woman at War on taattua Erlingssonia, esikoista vielä komeammalla paletilla. Hienosta kuvauksesta vastaa jälleen Bergsteinn Björgúlfsson. Polttavan ajankohtainen poliittinen tarina on toteutettu mustalla huumorilla ja peri-islantilaisella outoudella. Rakastettavat hahmot hurmaavat katsojan, johtotähtenään huikean kaksoisroolin tekevä Geirharðsdóttir. (Anna Möttölä R & A -festivaalin katalogissa 2018)

Ohjaaja: Benedikt Erlingsson. Maa: Islanti, Ranska, Ukraina. Tekstitykset: suom. tekstit / svensk text. Ikäraja: K16. Kesto: 100 min. Kopiotieto: DCP. Lisätieto: Vapaa pääsy. Näytös järjestetään yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa.

LUX Film Days – Turussa 9.-15.12.

LUX-palkinto on Euroopan parlamentin vuosittain myöntämä tunnustus, jolla edistetään eurooppalaista elokuvatuotantoa, eurooppalaisia arvoja ja otetaan kantaa sosiaalisiin kysymyksiin. Palkinto myönnetään joulukuussa parhaalle, ajankohtaiselle ja eurooppalaista identiteettiä luotaavalle elokuvalle. Logomon KINO-salissa (entinen Move 2) finalistiehdokkaat esitetään ilmaisnäytöksissä suomeksi ja ruotsiksi tekstitettyinä. Tänä vuonna LUX-palkinnosta kilpailevat Mila Turajlićin THE OTHER SIDE OF EVERYTHING (Druga strana svega, 2017), Benedikt Erlingssonin WOMAN AT WAR (Kona fer í stríð, 2018) sekä Wolfgang Fischerin STYX (2018).

Järjestäjät: Euroopan parlamentti, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus