KINOKOPLA – ROMA

Su 03.11.2019

Liput

Liput: 6 euroa ovelta
Liput myydään 10 min ennen näytöksien alkua.

Tapahtuman tiedot

Päivä: 03.11.2019
Tapahtuma alkaa: 17:00 ja 20:00
Kesto: 135 min
Ikäraja:K-12
Tekstitys: suomi
Tila: KINO-sali
Saapuminen »

 

Alfonso Cuarónin Roma on henkeäsalpaavan kaunis kuvaus elämästä 1970-luvun Mexico Cityssä. Netflixissä viime joulukuussa julkaistu elokuva on ohjaaja Cuarónin (Gravity, Children of Men) ehdoton mestariteos. Ohjaaja on myös käsikirjoittanut ja kuvannut elokuvan itse.

Roma perustuu löyhästi ohjaaja Cuarónin omaan lapsuuteen 70-luvun Mexico Cityn Colonia Roma -nimisessä kaupunginosassa, johon elokuvan nimi viittaa. Elokuvan keskiössä on kuusihenkinen keskiluokkainen perhe ja perheen kaksi Meksikon alkuperäisväestöön kuuluvaa kotiapulaista. Toinen kotiapulaisista, tyyneyttä ja rakkautta huokuva Cleo nousee elokuvan hiljaiseksi päähenkilöksi. Cleon rooli perheen kantavana voimana ja hänen oman elämänsä vaikeudet muodostavat elokuvan juonen kaaren. Debyyttiroolissaan näyttelevän Yalitza Aparicion roolihahmo perustuu Cuarónin omaan lastenhoitajaan, jolle elokuva onkin kuin nöyrä kunnianosoitus. Elokuva ei arvostele tai pohdi luokkien välisiä epäoikeudenmukaisuuksia tai tutkiskele alkuperäisväestön asemaa suhteessa keskiluokkaiseen espanjalaistaustaiseen väestöön, vaan hiljakseen kuvaa elämää ottamatta sen enempää kantaa poliittisiin seikkoihin.

Roman tekninen toteutus on ensiluokkaista ja jälki niin viehättävää, että elokuvaan tekee mieli jäädä asumaan. Pitkät kohtaukset, joissa kamera seuraa liikettä ja ikään kuin katsoo elämää tekevät elokuvasta ainutlaatuisen. Eteerinen äänimaisema ja visuaalinen kauneus nousevat hitaasti polveilevaa juonta oleellisimmiksi. Yli kaksituntiseen elokuvaan mahtuu kuitenkin myös draamaa, tragediaa ja huumoria pitkistä kuvailevista kohtauksista huolimatta.