KINOKOPLA: SHOPLIFTERS – PERHESALAISUUKSIA

24.11.2019

Liput

Liput: 6 euroa ovelta
Liput myydään 10 min ennen näytöksen alkua.

Tapahtuman tiedot

Päivä: 24.11.2019
Tapahtuma alkaa: 20:00
Kesto: 121 min
Ikäraja: K-12
Tekstitys: suomi
Tila: KINO-sali
Saapuminen »

 

Japanilaisen nykyelokuvan johtaviin ohjaajiin lukeutuva Hirokazu Kore-eda tunnetaan perhesuhteiden, perheen teeman ja merkityksen ympärillä liikkuvista elokuvistaan. Toistuva ominaisuus Kore-edan perheissä on jonkinlaisen etäisyyden tai menetyksen jatkuva läsnäolo. Teema esiintyy jo hänen ensimmäisessä pitkässä fiktiotyössään Maborosi (Maboroshi no hikari, 1995), jossa selittämätön kuolema jättää aukon nuoreen perheeseen. Vuoden 2018 Cannesin elokuvajuhlien Kultaisella palmulla palkittu Shoplifters – perhesalaisuuksia jatkaa samoilla jäljillä. Se voidaan jopa nähdä eräänlaisena Kore-edan tähänastisen tuotannon kulminaationa ennen hänen seuraavaa, ensimmäistä muulla kuin japaninkielellä esitettävää elokuvaansa The Truth (La vérité, 2019), joka sai maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla elokuun lopulla.

Shoplifters kertoo tarinan pieneen asuntoon ahtautuneesta perheestä. Perheenpää Osamu (Lily Franky) hankkii rahaa näpistelemällä lähikaupoissa. Hänen vaimonsa Nobuyo (Sakura Andô) tyhjentää hotellisiivoojana asiakkaiden takkien taskuja. Taloudessa asuu lisäksi pelikoneisiin kolikkoja syöttävä isoäiti (Kirin Kiki), nuorempi nainen Aki (Mayu Matsuoka), sekä pieni poika Shota (Jyo Kairi) – ja pian myös toinen lapsi. Eräänä viileänä iltana Osamu ja Shota löytävät yksinäiseltä vaikuttavan tyttölapsen ja ottavat hänet mukaansa. Illalla he ovat palauttamassa tyttöä kotiinsa, mutta olosuhteet muuttuvat. Juri (Miyu Sasaki) on nyt osa perhettä.

Tässä eriskummallisessa pikkuvarkaiden perhekunnassa kaikilla on salaisuutensa. Ne nivoutuvat jännityksellisesti yhteen elokuvan loppua lähestyttäessä, kun pienempien salaisuuksien rinnalle ilmestyvät yhä suuremmat paljastukset. Kerronnan päähuomio on kuitenkin läpi elokuvan pienissä hetkissä, tavallisessa arkipäivän yhteiselossa. Ilotulistusten tähystelyssä ovesta, josta niitä ei näe. Moniulotteisten hahmojen sävyttämä Shoplifters on ennen muuta syvän tunnelmallinen draama täynnä aitoa inhimillistä tunnetta, hienovaraisesti rakennettu hahmotelma perheyksikön perimmäisestä luonteesta. Vaikka tarinassa liikutaan vähintäänkin oikean ja väärän harmaalla alueella, ei elokuva tuomitse. Se tutkii.