Skip to main content
Uutiset

Logomon Kristian Karnell valmistaa itkettävän hyvää ruokaa

Logomon ravintolatoimenpäällikkö Kristian Karnell uskoo, että täydellisen ruokaelämyksen voi kokea tapahtuman koosta riippumatta ja merkityksellisyys luodaan pienilläkin yksityiskohdilla.

Logomon Kristian Karnellilla on takanaan kiireinen tapahtumatalvi ja -kevät.

– Töitä on tullut tänä vuonna tehtyä enemmän kuin paljon, mutta olen myös nauttinut joka hetkestä, Kristian sanoo.

Logomon yritystapahtumat saavat asiakkailta jatkuvasti erinomaista palautetta ja erityisesti yksi asia nousee esiin oikeastaan kaikissa ylistävissä palautteissa – Kristianin suunnittelemat ja valmistamat tarjoilut.

– Ruoka on suurin intohimoni. Olen myös äärimmäisen kunnianhimoinen enkä koskaan mene sieltä, missä aita on matalin. Kehitys pysähtyy tyytyväisyyteen, joten koko ajan on pyrittävä parempaan. Minun ruoassani huomioidaan huippulaatu, paikalliset raaka-aineet sekä intensiivisyys – aina, hän korostaa.

Kaikki alkoi valkosipuliperunoista

Kristian on omien sanojensa mukaan ”yksinäinen ratsastaja”, jonka matka huippukokiksi on ollut pitkä, vaihteleva ja välillä kuoppainenkin. Innostus ruoanlaittoa kohtaan alkoi kotona jo 8-vuotiaana.

– Isäni on hyvä kokki ja hän teki kotona paljon ruokaa. Ja muistan elävästi, miten tätini opetti minut tekemään valkosipuliperunoita. Ensimmäinen työkokemukseni alalta on TET-harjoittelu legendaarisessa Kynsilaukka-ravintolassa Helsingissä. 16-vuotiaana kokkikoululaisena tein monena kesänä Kynsilaukassa töitä kylmäkkönä.

Ensipuraisun yrittäjyyteen Kristian sai parikymppisenä, jolloin hän pyöritti golfravintolaa Vuosaaressa yhden kauden ajan. Sieltä matka jatkui töihin Ruotsin-laivalle ja lopulta ulkomaille asti. Silja Opera, Espanja, Norja, SeaDreamin luksusristeilijät Karibialla, Kaakkois-Aasia. Maat ja työpaikat vaihtuvat kymmenen vuoden aikana useasti.

– Norjassa tuli ensimmäistä kertaa sellainen ahaa-elämys, että oikeasti osaan tämän homman. Se oli sellainen todella vahva tunne ja yhtäkkiä kaikki loksahti kohdalleen, Kristian muistelee.

Tie vei Turkuun

Ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen Kristian asettui takaisin Suomeen, mutta ei vielä aloilleen. Tie vei Rukalle, Rukalta Rovaniemelle ja viisi kesää vierähti Savonlinnan Oopperajuhlien keittiöpäällikkönä. Sen jälkeen Kristian löysi itsensä Tammisaaresta pyörittämästä omaa ravintolaa.

– Neljän vuoden aikana minulla oli Tammisaaressa kaksikin oma ravintolaa ja lisäksi järjestin suosittua Blues & Rock -festivaalia, jossa toimme kansainvälisiä blues- ja rockyhtyeitä Tammisaareen. Sitten tuli konkurssi. Se todella pysäytti ja jouduin hetken kasailemaan itseäni, Kristian tunnustaa.

Yrittäjävuosien jälkeen vuonna 2017 Kristian hyppäsi turkulaisen, Logomonkin omistavan perheyritys Sunborn Events Oy:n kyytiin. Hän työskenteli Sunbornin silloin operoimalla Helsingin Kulttuuritalolla ja Vermon raviradan ravintolassa. Kesällä 2017 hän tuli Turkuun auttelemaan Tall Ships Races -purjelaivatapahtuman cateringin kanssa.

Leinosen Juha Sunborn Eventsiltä kysyi lopulta, muuttaisinko Turkuun kokonaan ja päätin tarttua tilaisuuteen.

Itkettävän hyvää ruokaa

Maailmanmatkaajan koti löytyi lopulta Raisiosta ja työpiste Turun Logomosta, jossa Kristian pääsee luomaan ruokaelämyksiä toinen toistaan prameampiin yritystilaisuuksiin.

– Tuhannen hengen yritystilaisuudessa voi tarjoilla fine dining -tasoista ruokaa siinä missä hienossa Michelin-ravintolassakin, Kristian kiteyttää.

Kristian on ottanut ruokapuolta haltuun laajemminkin Sunborn Groupin eri yrityksissä. Hän on muun muassa uudistanut legendaarisen kesäravintolan, Naantalin Kaivohuoneen menun sekä suunnitellut koko ruokatuotteen Sunbornin uusimpaan toimipaikkaan, Minne Champagne & Wine -viini- ja samppanjaravintolaan Helsingin Eteläesplanadilla.

Kristianin menuja on nautittu myös Turun linnassa, Pori Jazzeilla sekä Paavo Nurmi Gamesin VIP-alueella – ja tietenkin lähes viikoittain Logomon eri tilaisuuksissa. Kristianilla on näppinsä pelissä myös Logomon brunssien ja Teatron napolilaispizzojen reseptiikan suunnittelussa.

Raaka-aineiden merkityksestä ei Kristianin mukaan voi koskaan puhua tarpeeksi.
– Teatron pizzojen pohjan salaisuus on esimerkiksi kahden eri jauhon sekoituksessa ja 48 tunnin nostatuksessa. Ruokaa voi tehdä tosi helposti ja käyttää puolivalmisteita, mutta se ei ole minun tapani toimia, Kristian avaa ruokafilosofiaansa.
– Koko homman juju on herättää tunteita ja luoda muistoja, jotka säilyvät läpi elämän. Silloin olen onnistunut, kun syöjän mieli lähtee vaeltamaan ja häntä alkaa hymyilyttää – tai ehkä jopa itkettää, näinkin on tapahtunut! Kristian naurahtaa.

Suomen ensimmäinen Michelin-gaala

Koko tähänastisen uran ehdoton tähtihetki löytyy kuitenkin viime kesältä. Silloin Michelinin organisaatio päätti järjestää maailman tunnetuimman ruokatapahtuman, pohjoismaisten Michelin-tähtien jakotilaisuuden ja siihen liittyvän palkintogaalan ensimmäistä kertaa Suomessa – ja vieläpä Kristianin työpaikalla Logomossa. Tuolloin yli 400 kutsuvierasta ruokamaailman huipulta sai nauttia Kristianin ja hänen 50-henkisen tiiminsä valmistamasta peräti 17 ruokalajin menusta.

Kristianin intohimosta ja yksityiskohdat huomioivasta luonteesta kertoo muun muassa se, että gaalaa edeltävänä viikonloppuna, hän kävi itse poimimassa kuusenkerkkiä yhteen annoksista. Kaikki gaalassa käytetyt raaka-aineet tulivat 50 kilometrin säteeltä Turusta ja jopa jälkiruoassa käytetty jäätelö valmistettiin alusta alkaen itse. Jälkikäteen Michelinin organisaatio onkin hehkuttanut saaneensa Turun gaalassa parasta ruokaa ikinä.

– Minulla ei ollut viime vuonna tähän aikaan epäilystäkään, etteikö kaikki menisi hyvin. Tiesin mitä keittiöni osaa, ja että se riittää. Tapahtuma oli silti upea taidonnäyte koko meidän keittiötiimiltämme ja myös maahantuojamme Dieta oli tapahtumassa isossa roolissa. Gaala oli heittämällä urani hienoimpia hetkiä. Kaikki oli mittatilaustyönä tehtyä ja ihmiset olivat ruoasta silminnähden todella innoissaan.

Michelinin organisaation tyytyväisyydestä kertoo myös, että Kristiania pyydettiin vastaamaan gaalaillallisesta myös tänä vuonna, kun Michelin-tähdet jaetiin Helsingissä 27. toukokuuta.

– Tämä on tietysti aivan äärettömän suuri kunnia. Tämänvuotiseen gaalaan on lähdetty taas puhtaalta pöydältä. Kunnianhimo ohjaa jälleen kaikkea omaa tekemistä. Tämä on ollut myös paras aika vuodesta rakentaa menua, kun Suomen luonto tarjoaa parastaan ja siitä pystyy ammentamaan loputtomasti inspiraatiota.

Jotain uutta luvassa?

Kunhan gaalakiireet helpottavat, Kristianilla on aikaa hengähtää – ainakin hetkeksi. Logomon kesäsulun aikana Logomon keittiöstä tulee Kristianin mukaan ”keittiöiden Rolls Royce”, kun tapahtumatalon keittiöön asennetaan saksalaisen laatuvalmistaja MKN:n keittiö – ensimmäisenä Suomessa.

Kesällä Turussa on luvassa jälleen Tall Ships Races -tapahtuma, jonka suurilla purjelaivoilla järjestettävissä yritystilaisuuksissa nautitaan Kristianin suunnittelemaa menua. Kyseessä on siis sama tapahtuma, jonka jälkimainingeissa Kristian viimeksi muutti elämänsä suunnan ja muutti Turkuun. Onkohan jälleen luvassa uusia jännittäviä käänteitä Kristianin uralla?

– Pitkäjänteinen työ ja unohtumattomien elämysten luominen Logomossa jatkuu, mutta uusia tuulia ravintolapuolella on sinnekin luvassa, juuri hiljattain Logomon ravintolatoimenpäälliköksi ylennetty Kristian vihjailee.