ELMI 2022 -konferenssi Turussa

Biokuvantamisen Euroopan huiput koolla Logomossa

ELMI 2022 -konferenssi Logomossa 7.–10.6.2022

European Light Microscopy Initiative -konferenssi toteutettiin Turussa Logomossa hybriditapahtumana 7.–10.6.2022. Konferenssin osallistujista jopa 93 % antoi konferenssin onnistumisen yleisenä arviona ”erinomainen” tai ”erittäin hyvä”. Erityisesti näyttelyn ja lukuisten työpajojen toteutusta sekä salien äänentoistoa ja akustiikkaa kehuttiin.

European Light Microscopy Initiative (ELMI) on vuonna 2001 perustettu verkosto, joka edistää valomikroskopian alan tutkijoiden ja laitekehittäjien yhteistyötä. Kansainvälinen, Euroopan maissa kiertävä ELMI-konferenssi kokoaa vuosittain yhteen biokuvantamisen alan eri rooleissa työskenteleviä asiantuntijoita: tutkijoita, laitekehittäjiä, laitteiden kanssa työskentelevää henkilökuntaa sekä yritysten edustajia. Esillä on mm. mikroskopia- ja laserteknologiaa sekä virtuaalisen todellisuuden ratkaisuja. Biokuvantaminen tukee modernin optiikan, lasereiden ja tietokoneohjelmistojen avulla oleellisesti lähes kaikkea nykyaikaista lääketieteen tutkimusta ja lääkekehitystä.

ELMI 2022 -konferenssi toteutettiin Turussa Logomossa 7.–10.6.2022. Kokouksen ajankohtaa jouduttiin pandemian vuoksi siirtämään. Konferenssin hakuprosessissa turkulaisia vastaan kilpaili mm. alan johtava kansainvälinen molekyylibiologian laboratorio EMBL, jonka päämaja sijaitsee Heidelbergissä, Saksassa.

Pitkä lista vaatimuksia

– Konferenssin sijoittumisesta päättävä ohjausryhmä on hyvin kriittinen ja hakemuksen on syytä olla erittäin hyvin valmisteltu.  Järjestelyiden on täytettävä pitkä lista vaatimuksia, kertoo ELMI 2022 -konferenssin Turussa kollegoineen toteuttanut Pasi Kankaanpää.

Kankaanpää toimii Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisen Turku BioImagingin tutkimuspäällikkönä Turun Biotiedekeskuksessa ja koordinoi kuuden suomalaisen yliopiston ja kolmen yliopistollisen sairaalan Euro-BioImaging Finland -verkostoa. Menestyksekkään hakuprosessin toteutuksen vuonna 2019 toteutti Markku Saari, Pasi Kankaanpään entinen kollega ja nykyinen yhteistyökumppani Immuno Diagnostic Oy:sta.

– Järjestelytoimikunnan lisäksi järjestelyihin osallistuivat Aboa kongressi- ja tapahtumapalvelut Oy:n tapahtuma-ammattilaiset. Teimme yhteistyötä tiiviisti tiivistä yhteistyötä alusta alkaen, kertoo Kankaanpää.

Laitenäyttely tärkeässä roolissa

ELMI-konferenssin laitenäyttely ja kansainvälisten laitevalmistajien osastot sekä erilliset työpajat ovat suuressa roolissa konferenssin tavoitteiden onnistumisessa. Konferenssin tärkein tavoite on edistää akateemisen tutkimuksen ja laitevalmistajien yhteistyötä. Kalliiden, jopa useamman miljoonan euron arvoisten mikroskooppien kuljetus ja teknisten ominaisuuksien esittely vaatii kokouspaikalta ja sen tekniikalta erityisen paljon.

– Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, miten konferenssi Turussa ja Logomossa onnistui. Palautekyselyn mukaan jopa 85 % osallistujista sanoo, että Logomo sopi tapahtumatalona tämän konferenssin järjestämiseen ”erinomaisesti” tai ”erittäin hyvin”. Erityisesti näyttelyn ja lukuisten työpajojen toteutusta sekä salien äänentoistoa ja akustiikkaa kehuttiin, toteaa Kankaanpää tyytyväisenä.

– ELMIssä on laitenäyttelyn lisäksi esillä mittava määrä tieteellisiä julisteita eli postereita. Lisäksi aamupäivisin toteutetaan lukuisia luentoja. Mikään konferenssin osa-alueista ei voi sijaita eri rakennuksessa ja kaikille näytteilleasettajille on tarjottava keskeinen ja näkyvä sijainti, korostaa Kankaanpää.

Panostaminen hybridituotantoon kannatti

Konferenssien järjestäminen on ollut pandemian aikana tauolla kaikilla aloilla. Myös ELMI peruttiin kerran ja järjestettiin kerran täysin virtuaalisena. Turussa tarjottiin edelleen kaikki tieteelliset esitykset myös virtuaalisena, mutta laitenäyttelyn ja työpajojen konkreettista luonnetta on vaikea etäyhteydellä korvata.

“Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, miten konferenssi Turussa ja Logomossa onnistui. Palautekyselyn mukaan jopa 85 % osallistujista sanoo, että Logomo sopi tapahtumatalona tämän konferenssin järjestämiseen ”erinomaisesti” tai ”erittäin hyvin”. Erityisesti näyttelyn ja lukuisten työpajojen toteutusta sekä salien äänentoistoa ja akustiikkaa kehuttiin.”

Pasi KankaanpääTurku BioImagingin tutkimuspäällikkö

– Me tiesimme, että konferenssin laitenäyttely on tärkeä ja suuri osa konferenssia, mutta kyllä meitä järjestäjiä ja näytteilleasettajia jännitti, miten suuri määrä osallistujia ilmoittautuu. Ilmoittautumisia tuli runsaasti aina konferenssin alkamispäivään saakka.

– Jännitystä lisäsi tietysti Ukrainan tilanne, jolla oli pandemian tavoin vaikeasti ennakoitava vaikutus. Lentoyhteyksistä emme saaneet kritiikkiä ja suurin osa delegaateista saapui Turkuun Helsinki-Vantaalta junalla tai linja-autolla. Tavoitteemme oli saada paikalle 300–400 delegaattia ja tavoite ylittyi: lopulta ilmoittautuneita oli 420 henkeä. Lisäksi online- ohjelmaan osallistui noin 100 osallistujaa. Turkuun matkustaneista peräti 190 henkeä oli näyttelyyn osallistuvien yritysten henkilökuntaa.

– Olin erityisen tyytyväinen siihen, että viime hetken peruutuksia ei tullut kuin muutama. Tässä konferenssissa paikalle tuleminen koetaan selvästi erityisen arvokkaaksi asiaksi. Täällä tehdään myös tärkeitä laitteiden hankintasuunnitelmia ja -päätöksiä tuleville vuosille ja tutustutaan tarjontaan ja näin teimme tietysti mekin, korostaa Kankaanpää.

ELMI 2022 -konferenssin ohjelmasta noin puolet striimattiin ja tallenteet olivat katsottavissa tapahtuma-alustalla kahden viikon ajan, jotta niihin saattoi halutessaan palata vielä konferenssimatkan jälkeen. Lisäksi suurin osa luennoista löytyy Turku BioImagingin Youtube-kanavalta.

– Halusimme tarjota laadukkaan tapahtumakokemuksen myös online- osallistujille ja panostimme hybriditoteutukseen. Yhdessä Aboan kanssa suunniteltu hybriditoteutus tulee toimimaan mallina seuraaville ELMI-konferensseille. ELMI:in johtoryhmä on nimittäin linjannut, että kaikkien tulevien ELMI-konferenssien pitäisi tehdä vastaava hybriditoteutus kuin minkä me teimme täällä Turussa.

Pitkien työpäivien polttoaineeksi hyvää ruokaa

– Logomon ruoka sai aivan loistavaa palautetta. Toteutimme kahvitauotkin tunnin pituisina, jotta verkostoitumiseen olin aikaa. Ruoka on todella tärkeää, kun on matkustanut pitkään ja työpäivät ovat intensiivisiä, korostaa Kankaanpää.

Ja ruokaan panostaminen kannatti. Isäntäväki sai kuulla, että Turussa ruoka oli ”parempaa kuin koskaan ennen” ELMI-kongresseissa.

– Konferenssin osallistujista jopa 93 % antoi konferenssin onnistumisen yleisenä arviona ”erinomainen” tai ”erittäin hyvä”. Seuraava ELMI-konferenssi järjestetään Hollannissa ja hollantilaiset totesivatkin minulle lähtiessään, että te nostitte kyllä nyt riman pelottavan korkealle, hymyilee Kankaanpää tyytyväisenä.

– Kyllä minä voin erittäin lämpimästi suositella konferenssin järjestämistä Turussa ja Logomossa.

Teksti: Sari Ruusumo, Kongressiyksikkö, Visit Turku Archipelago Oy
Kuvat: Mika Okko, Logomo
Lisätietoa Turun Kongressiyksiköstä meetturku.fi

Tapahtumatoimisto avuksi suunnittelusta toteutukseen

Aboa toimi ELMI 2022 -konferenssin tapahtumatoimistona ja vastasi konferenssin käytännön järjestelyistä ja hybridituotannosta. ELMI 2022 -konferenssin graafinen tapahtumailme oli Aboan käsialaa, niin kuin myös verkkosivusto ja tapahtuma-alusta. Sen lisäksi Aboa vastasi mm.

  • osallistujahallinnosta ja -viestinnästä
  • taloushallinnosta
  • sponsorinäkyvyyden ja näyttelyn käytännön järjestelyistä
  • abstraktinhallinnasta
  • kutsuluennoitsijoiden matkoista ja majoituksista.

Aboan yhteistyökumppani Rajulive Oy vastasi tapahtumastriimauksesta.

Lisätietoa Aboan palveluista löydät aboaservices.fi