Turun Lääketiedepäivät

Logomo taipuu Lääketiedepäivien vaativiin tarpeisiin

Turun Lääketiedepäivät jo seitsemättä kertaa Logomossa

Turunmaan Duodecim-seuran järjestämät Turun Lääketiedepäivät järjestettiin Logomossa jo seitsemättä kertaa 9.–10.11.2022. Varsinais-Suomen merkittävin jatko- ja täydennyskoulutustapahtuma lääkäreille ja lääketieteen opiskelijoille keräsi kahden päivän aikana 1 100 kävijää luennoille, pienryhmäopetuksiin sekä tutustumaan Logomon aulaan rakennettuun lääketieteelliseen näyttelyyn.

Turun Lääketiedepäivät on Turunmaan Duodecim-seuran ja Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin yhteissatsaus, joka järjestetään joka vuosi viikolla 45. Tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 1983 lähtien eli vuonna 2023 on Turun Lääketiedepäivien 40. juhlavuosi.

Alueelliset lääketiedepäivät ovat tärkeä osa lääkäreiden jatko- ja täydennyskoulutusta. Kahden päivän aikana erilaisia luentoja on jopa 20 ja sen lisäksi pienemissä tiloissa on pienryhmätyöskentelyä. Kävijät ovat pääsääntöisesti Varsinais-Suomesta, sillä lääketiedepäiviä järjestetään myös muilla yliopistosairaalapaikkakunnilla.

– Tapahtuman aikana meillä on Logomon aulan näyttelyn lisäksi luentosarjoja ja lounasluentoja samanaikaisesti kuudessa eri salissa sekä pienryhmätyöskentelyä GOTO-kokoushuoneissa. Aulassa näyttelypinta-alaa on noin 700 m2 ja näytteilleasettajia on kuutisenkymmentä. Varsinais-Suomesta ei löydy muita tiloja, mikä mahdollistaisi kaiken tämän, täsmentää Turunmaan Duodecim-seura ry:n aluekoordinaattori Mari Ulmanen.

Pitkästä aikaa livenä

Turun Lääketiedepäivät ovat valtava tapahtumakokonaisuus myös järjestäjälle.

– Tämä on onneksi jo monta kertaa tehty, mikä helpottaa järjestäjän työtä. Nykyään voimme keksittyä vain hiomaan tapahtumasta entistä parempaa. Tänä vuonna näyttelyalueeseen rakennettiin esimerkiksi uutena reseptilääkealue erikseen, Ulmanen kuvailee.

Lääketiedepäivät järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa livenä kahden vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä koronavuotena 2020 tapahtuma striimattiin kokonaan, ja myös vuonna 2021 tapahtuma muuttui virtuaaliseksi aivan viime hetkellä.

– Meillä oli silloin alusta asti A ja B-suunnitelmat olemassa. Talon tilat ja tekniikka taipuivat hienosti siihen, että yhtäkkiä otettiinkin käyttöön suunnitelma B.

Koronavuosien jälkeen Lääketiedepäivien kävijämäärä on hieman laskenut, mutta tavoite on päästä takaisin 1 500–1 700 kävijän tasolle.

Monipuolisia tiloja ja lounasmahdollisuus

Ulmasen mukaan Logomosta tykkäävät sekä tapahtumakävijät että näytteilleasettajat.

– Täältä löytyy myös rauhallisempia soppeja, jonne voi vaikka hetkeksi mennä tekemään töitä. Aluksi pidin itse Logomoa sokkeloisena, mutta se helpottaa, kun talon oppii tuntemaan. Logomon tilat taipuvat moneen ja kokous- ja luentotekniikat ovat helposti saatavilla. Erityistä kiitosta Logomo saa myös siitä, että lounaan saa saman katon alta eikä tarvitse kesken päivän lähteä muualle.

Ulmanen kiittelee myös yhteistyötä Logomon henkilökunnan kanssa.

– Olemme joka vuosi rakentaneet tapahtumaa hyvässä yhteistyössä. Toiveemme voivat välillä olla älyttömiäkin, hän naurahtaa.

Ulmasen mielestä tapahtuma on vain parantunut vuosi vuodelta.

– Olemme varanneet Logomon jo vuosille 2023 ja 2024. Uuden tapahtuman suunnittelu aloitetaan välittömästi edellisen jälkeen ja järjestäjä ei juuri ehdi välissä hengähtää. Järjestelytoimikunnan kokouksia on lähes kuukausittain. Keväällä kokoonnumme jälleen Logomon porukan kanssa yhdessä pohtimaan, millainen näyttely tänä vuonna rakennetaan ja keskusteluun otetaan myös messurakentajat mukaan.

“Aulassa näyttelypinta-alaa on noin 700 m2 ja näytteilleasettajia on kuutisenkymmentä. Varsinais-Suomesta ei löydy muita tiloja, mikä mahdollistaisi kaiken tämän.”

Mari UlmanenTurunmaan Duodecim-seura ry:n aluekoordinaattori

Kuvat: Leo Brinkmann Photography