Skip to main content

Turku on saanut Michelin Guidelta mahdollisuuden isännöidä maailman kuuluisinta ruokatapahtumaa eli vuosittaista Michelin-tähtien pohjoismaista julkistamistilaisuutta kesällä 2023. Tapahtuma toteutetaan yhdessä Business Finlandin kanssa Logomossa maanantaina 12. kesäkuuta.

Michelin Guide julkistaa pohjoismaisten ravintoloiden uudet Michelin-tähdet vuosittain toteutettavassa Michelin Star Revelation Event for Nordic Countries -tilaisuudessa. Vuonna 2023 tapahtumaa saa isännöidä ensimmäistä kertaa Suomi ja ruokakaupunki Turku.

– Olemme nyt ensimmäistä kertaa valinneet Suomen ja kauniin Turun kaupungin vuotuisen palkintoseremoniamme pitopaikaksi. Tämä on merkittävä tunnustus sekä paikalliselle että kansalliselle ruokakulttuurille ja -perinnölle. Turku tarjoaa täydelliset puitteet juhlia koko pohjoismaisen gastronomian rikkautta ja rohkeutta, sanoo Gwendal Poullennec, Michelin Guide -julkaisujen kansainvälinen johtaja.

Michelin-tähtien julkistamistilaisuus on maailman tunnetuin ruokatapahtuma ja tapahtumassa jaettavat Michelin-tähdet ravintola-alan himotuin ja arvostetuin tunnustus. Tilaisuudessa julkistetaan uudet Michelin-tähdet, Michelin Green Star -tunnustukset ja erikoispalkinnot.

– Ruoka on olennainen osa joka ikistä matkaa ja jo vuosien ajan nostanut merkitystään matkakohteen valinnan motivaatiotekijänä. Paikallisen ruoan äärellä matkailijat kokevat ikimuistoisia elämyksiä. Suomessa on loistavia ruokamatkailukohteita, kuten esimeriksi Turku, mutta suomalaisen ruoan korkea laatu ja elämyksellinen ruokakulttuuri eivät ole maailmalla vielä kovin tunnettuja. Michelin-tilaisuuden saaminen Suomeen edistää hienosti tavoitettamme rakentaa entistä vahvempaa mielikuvaa ruokamatkailukohteena, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari kommentoi.

Michelin-tähtien julkistamispaikaksi nyt valittu Turku on rakentanut asemaansa kiinnostavana ruokakaupunkina määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti.

– Tähän asemaan on päästy eri toimijoiden loistavalla yhteistyöllä. Nyt saamme astua valokeilaan koko Pohjoismaisen gastronomian huippukohteena ja esitellä suomalaista ja turkulaista ruokakulttuuria todella merkittävälle vierasjoukolle, sanoo Turun pormestari Minna Arve.

Kunnianosoitus suomalaiselle ja turkulaiselle ruokakulttuurille

Vuosittain julkaistavaan The Michelin Guide Nordic Countries -oppaaseen kuuluvat Ruotsi, Suomi, Tanska, Norja ja Islanti. Nordic-oppaan vuoden 2022 painoksessa on yhteensä 255 ravintolaa, joista 74:lla on tähti. Suomessa on tällä hetkellä yhteensä kahdeksan Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa, joista seitsemän sijaitsee Helsingissä ja yksi Turussa. Turkulainen ravintola Kaskis sai ensimmäisen Michelin-tähtensä kesällä 2022.

Michelin-tähtien julkistustilaisuuksia järjestetään vuosittain useita eri puolilla maailmaa, ja pohjoismainen julkistustilaisuus on järjestetty aiemmin muun muassa Stavangerissa, Trondheimissa ja Århusissa. Nyt tapahtuma saadaan ensimmäistä kertaa Suomeen, ja siihen saapuu satoja vieraita, muun muassa pohjoismaisten huippuravintoloiden keittiömestareita ja kansainvälistä mediaa. Suomi ja Turku pääsevät siis esiintymään arvostettujen ruokakohteiden joukossa, ja tapahtuman saama julkisuusarvo ja näkyvyys tulee olemaan huomattava. Tämä tukee osaltaan Suomen maakuvaa maailmalla ja sitä kautta muun muassa elintarvikevientiä.

– On todella hienoa, että pohjoismainen julkistamistilaisuus on saatu nyt viimein Suomeen. Suomalaiset ruoka- ja juomatuotteet ovat jo aiemmin saaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja, ja nyt saamme kaivatun tunnustuksen myös suomalaiselle ruokakulttuurille. Voimme olla erittäin ylpeitä suomalaisesta ruuasta, juomista sekä ravintolatarjontamme laadusta. Niissä korostuvat aidot maut, puhdas luonto, turvalliset ja terveelliset raaka-aineet sekä pohjoinen eksotiikka, kertoo Food from Finland -ohjelman johtaja Esa Wrang Business Finlandista.

– Turkulainen ruokakulttuuri on sekä kansallisesti että kansainvälisesti tunnustettu tekijä, joka lisää alueemme elinvoimaa ja vetää puoleensa niin alueen paikallisia asukkaita kuin matkailijoitakin. Toivotammekin kaikki hyvän ruuan ystävät ilolla Turkuun, sanoo Minna Arve.

Turussa toteutettavan pohjoismaisten Michelin-tähtien julkistamistilaisuuden kumppanit ovat Michelin Nordic Countries, Turun kaupunki ja Business Finland (Visit Finland, Food from Finland). Michelin Guide Nordic Countries on osa maailmanlaajuista Michelin Tyre Public Ltd yhtiötä. Business Finland ja Visit Finland edistää yritysten kansainvälistymistä, matkailua ja investointeja Suomeen. Business Finlandin Food from Finland -ohjelma keskittyy suomalaisen elintarvikealan kehittämiseen, kasvattamiseen sekä viennin edistämiseen brändätyillä ja korkean lisäarvon tuotteilla ja palveluilla.

Kuvat vuoden 2022 gaalasta Norjan Stavangerin Konserttitalossa.
Kuvaaja: Steffen Vidar Jenssen & Fabel Media