Skip to main content

Monipuolinen jääurheilija Susanna Tapani on kulkenut pitkän matkan nirsoilijasta kaikkiruokaiseksi nautiskelijaksi.

Vuosi on aluillaan. Logomo Kitchenin tiloissa istuu rentoutunut Suomen ringette- ja jääkiekkomaajoukkueiden vakiokasvo Susanna Tapani, joka on muutama päivä sitten palannut lyhyeltä Himoksen lomalta takaisin Turkuun. Luistimia ei tällä kertaa pakattu mukaan, mutta liikunta oli reissulla silti isossa osassa.

– Vaikka reissu oli lyhyt, niin ehdin käydä rinteessä sekä laudalla että suksilla ja pikaisesti myös ladulla. Urheilu ei kuitenkaan ollut reissun tarkoitus. Lyhyt loma toimi hyvänä breikkinä pitkän syyskauden jälkeen. Oli kiva viettää muutama päivä ilman aikatauluja ja latailla akkuja kevätkautta ajatellen.

Susannan arki täyttyy harjoittelusta, työnteosta ja peleistä. Kevään päätähtäimenä on ringeten Suomen mestaruuden voittaminen raisiolaisen RNK:n riveissä. Susannalla on ennestään kaksi ringeten SM-kultamitalia, molemmat RNK:n riveistä vuosilta 2011 ja 2017. Ensimmäisen mestaruuden aikaan Susanna oli vasta 17-vuotias, mutta toisella mestaruuskaudella jo isossa roolissa.

Arkeen helpotusta Logomo Kitchenistä

Kiireisen urheilijaelämän keskellä palautumisellekin pitäisi löytää oma aikansa. Siksi onkin välillä kiva mennä valmiiseen pöytään. Susanna onkin tuttu näky aivan naapurissaan sijaitsevan Logomo Kitchenin tiloissa, jonka tarjoiluja hän kehuu mielellään.

– Saan urheilijana Logomo Kitchenin antimista kaiken tarvittavan. Jos haluan maksimoida levon, niin nukun pidempään ja menen aamupalalle puurobaariin. Puuron kanssa tykkään syödä marjoja. Pidän niiden mausta ja saan niistä tarvittavat vitamiinit. Lisäksi käytän lisukkeena granolaa ja uusinta suosikkiani maapähkinävoita. Lounasaikaan lautaseni täyttyy usein jo salaattipöydän kohdalla, jossa tarjolla on monipuolisesti kaikkea tuoretta. Pääruoka on aina maistuvaa ja terveellistä. Lisäksi arvostan sitä, että ruokalistan kierto on pitkä. Välillä tuntuu siltä, että en ole syönyt Logomossa kahta kertaa samaa ruokaa, Susanna naurahtaa.

Keskustelun kääntyessä Susannan suhtautumiseen ruokaan, paljastuu vuosien varrelta mielenkiintoisia asioita. Susanna kertoo olleensa lapsena ja teini-ikäisenä hyvin nirso ruuan suhteen.

– Syömiseni koulussa oli todella huonoa. En osaa sanoa tähän tarkkaa syytä, mutta ei kai se makumaailma sitten oikein miellyttänyt. Tämä jatkui niin pitkään, että koulusta oltiin kotiin yhteydessä. Kotona kuitenkin söin hyvin, vaikka kaikkia vaihtoehdot eivät sielläkään maistuneet. Siksi meillä syötiin niin usein äitini tekemiä lihapullia ja perunaa sekä spagettia ja jauhelihakastiketta, jotka olivat suosikkejani.

Ruokailuista ei tingitä

Vaikka Susanna suhde ruokaan oli nuorempana haastava, niin kodin ruokailuhetkiä hän muistelee lämmöllä.

– Söimme aina yhdessä perheenä ja kiireettömästi. Syömisen lomassa kävimme aina kaikkien kuulumisia ja suunnitelmia läpi. Ruokailu on minulle nykyäänkin usein sosiaalinen tapahtuma. Kun kokoonnumme ystävien kanssa, niin ruoka ja herkut ovat aina isossa osassa. Monesti koko ilta vierähtää pöydän ääressä. Nämä ovat minulle tärkeitä pysähtymisen hetkiä aikataulutetun arjen keskellä.

Suhde ruokaan ja syömiseen muuttui vähitellen, kun urheilu tuli yhä tavoitteellisemmaksi. Susanna muutti Turkuun yksin asumaan 16-vuotiaana ja aluksi hän lämmitteli mikrossa valmisaterioita. Samaan aikaan sekä urheilulukiossa että nuorten maajoukkueessa kerrottiin ravinnon merkityksestä suorituskykyyn ja terveyteen. Vähitellen Susannan ruokaympyrä monipuolistui, osittain myös kavereiden antaman esimerkin myötä.

Kuunnellessa Susannan nykyisiä ruokailutottumuksia, huomaa kuinka pitkän matkan hän on kulkenut.

– Nykyään syön paljon ja todella monipuolisesti. Suunnittelen aikatauluni niin, ettei yksikään ateria jää välistä. Monipuolisen ja riittävän ravinnonsaannin takia en juuri koskaan käytä lisäravinteita. Teen itselleni ruokaa usein moneksi päiväksi kerrallaan. Kokkailen perusruokia ja kyselen paljon reseptejä kavereilta. Viimeksi laittamani ruoka on kanariisivuoka. Oli sen verran hyvää, että varmasti tulee tehtyä uudestaan.

Kevään aikana meillä on tulossa kotiotteluita lauantaisin. Niihin valmistautuminen alkaa Logomon brunssilla, jonne aion ottaa myös joukkuekavereita mukaan.

Kevään pelit ovat myös kauden tärkeimpiä. Kuuden vuoden tauon jälkeen raisiolaisjoukkueella on kaikki eväät menestykseen. Kauden jälkeen edessä siintääkin jo Turun kesä, jonka kohokohtia Susannalle ovat Ruisrock ja kiireetön ajanvietto Turun saaristossa.

Kuvat:
Susanna Tapani & Juha Lindvall