Suomen Taiteilijaseuran ateljeesäätiö on suomalaisten kuvataiteilijoiden vuonna 1990 perustama säätiö, joka hankkii ja vuokraa kuvataiteilijoille kohtuuhintaisia ateljeita, ateljeeasuntoja ja muita työtiloja. Perustamisen jälkeen ateljeesäätiö on aktiivisesti toiminut taatakseen työtiloja kuvataiteilijoille ympäri Suomen.
Säätiön sääntöjen mukaan säätiö tarjoaa tiloja taiteilijoiden käyttöön kohtuuhinnoin eikä sen tarkoituksena ole välittömän voiton tai taloudellisen edun tavoitteleminen.
Logomon tilat sopivat taiteilijoiden yksilöllisiin tarpeisiin
Logomossa sijaitsee osa ateljeesäätiön Turkuun hankkimista tiloista. Työtiloja on kaksitoista, joista osassa työskentelee useampi taiteilija. Jokaisella taiteilijalla on oman näköisensä työhuone, joka vastaa yksilöllisiä tarpeita.
Yhteistä tiloille on se, että valoa ja korkeutta on riittävästi. Keskustellessamme taiteilijoiden kanssa myös keskeinen sijainti, lämmin työtila, siisteys, sekä Logomo Kitchenin lounaat nousivat pinnalle sellaisina asioina, jotka saavat taiteilijat viihtymään tiloissa vuodesta toiseen.
Inspiraatio taiteeseen löytyy arkisista asioista
Heini Aho on Turussa toimiva kuvataiteilija, jolla on kuvanveistäjän koulutus. Tällä hetkellä veistokset sekä videoinstallaatiot ovat taiteilijalle ”se juttu”. Aho on työskennellyt Logomon rakennuksessa jo ennen Logomon valmistumista, ja Ateljeesäätiön työhuoneissa niiden valmistumisesta lähtien.
Inspiraatiota taiteeseen Aho hakee arjen keskeltä. ”Ihan pieni arkipäiväinen asia voi olla teosten lähtökohta, tuttu asia voi yhtäkkiä vaikuttaa hyvin runolliselta ja syvältä. Sitä, alkaa seuraamaan miten tällainen tuttu ilmiö muodostuu ja mielessä hautoutuessa se alkaa muodostua teosideaksi” taiteilija kertoo. Suuretkin teosideat voivat lähteä yksinkertaisista asioista, kuten värikkäistä ikkunaheijastuksista lokakuisena iltana.
Tällä hetkellä Aho valmistaa kahta julkista työtä, toista uuteen T3 sairaalaan ja toista Suomalais-Venäläiseen kouluun Helsinkiin.
Taiteen tukeminen on Ahon mielestä todella tärkeää. ”Taiteen parissa tunnetaan, samaistutaan ja luodaan merkityksiä. Jos taide laajuudessaan poistettaisiin, niin mitä meillä olisi.”
Heini Aho
Kristina Isaksson
Työhuone on taiteilijan työpaikka
Kristina Isaksson on työskennellyt kuvataiteilijana 90-luvun alusta saakka ja tekee taidetta päätoimisesti. Logomossa hän on työskennellyt siitä asti, kun ateljeesäätiön tilat avattiin.
Taiteilija keskittyy taiteessaan suurikokoisiin maalauksiin, ja saa inspiraatiota luonnosta.
Hän pitää keskimäärin yhden taidenäyttelyn vuodessa, mutta poikkeuksellisen alkuvuoden johdosta, hänen taidettaan pääsee ihailemaan tänä vuonna vielä kahdessa näyttelyssä, Turun Auran Galleriassa 1.12.-31.12.2020 ja Tampereen Q Galleriassa 4.11.-21.11.2020.
Isakssonin mielestä on tärkeää, että taiteilijoita tuetaan, sillä oikeanlaisia ja sopivanhintaisia tiloja voi olla todella vaikea löytää. ”Työhuone on taiteilijan työpaikka, ilman sitä ei pystyisi työskentelemään.”. Usein taiteilijat joutuvat olemaan tiloissa, jotka eivät ”kelpaa muille”. Ateljee tarvitsee kuitenkin sähköt, lämmityksen, sekä ikkunat, joten mikä tahansa varastorakennus ei kelpaa. Toisaalta tavalliset toimistotilat ovat usein liian kalliita, eivätkä sovi taiteilijoiden tarpeisiin.
Ateljeen keskeinen sijainti on taiteilijalle tärkeää
Sekä Aho että Isaksson nostavat Logomon sijainnin yhtenä ateljeetilojen parhaista puolista.
”Keskeinen sijainti on sellainen asia, jonka hyöty konkretisoituu päivittäin” Aho toteaa.
Vieraita on helppo kutsua työhuoneelle, sillä Logomo on paikka, jonka jokainen tuntee ja joka löytyy helposti. Sijainti on hyvä myös linja-autoaseman, sekä juna-aseman läheisyyden takia.
Isaksson pitää Logomon tunnelmasta ja siitä, että saman talon sisällä pääsee lounaalle Kitcheniin. Hän kertoo kohtaavansa siellä paljon erilaisia ihmisiä, joita ei välttämättä muuten kohtaisi työnsä luonteen takia.
Taiteilijat löytyvät sosiaalisesta mediasta
Instagram: heiniaho & kristina_isaksson
Nettisivut: www.heiniaho.com & www.kristinaisaksson.net