Kolmas tila –teatterin sekä kahden turkulaisen kuoron, Florakörenin ja Brahe Djäknarin yhteistuotanto
Romanttinen mieli saa ensi-iltansa Logomon Logi-salissa 27.8.2021.
Kolmas tila kuvailee esitystä seuraavasti:
”Romanttinen mieli käsittelee oman aikamme ja varhaisromantiikan aikakauden rinnakkaisuuksia ja yhteyksiä ja ihmistietoisuutta. Se tarkastelee moniäänisyyttä näkökulmana ihmiseen, eettisenä kysymyksenä. Se luo kuvan moniäänisestä kaupungista, Turusta vuosina 1800 – 1827.
Kokijana on muukalainen, joka etsii Charlotta Seurlingiä, sokeaa muusikkoa ja säveltäjää. Hän etsii aikakautta, jonka tunnuskuva tuo hahmo on. Näytelmä on sarja subjektiivisen mielen näkyjä, tutkimusmatka suuren epävarmuuden, levottomuuksien ja radikaalien aatteiden aikakauteen.
Missä ovat unohduksiin painuneet puutarhat? Mitä tapahtuu, jos sukeltaa niityllä olevaan lampeen?”
Suurproduktiota on valmisteltu kaksi vuotta
Romanttinen mieli –produktiota on työstetty vuodesta 2019 asti. Esityksessä mukana olevan näyttelijä Kristina Vahvaselän mukaan korona vaikutti esityksen luomiseen: valmisteluaikaan tuli yksi vuosi lisää. Kolmas tilan esityksiin esityksiä valmistellaan kuitenkin myös normaalisti pitkään.
“Kolmas tilalla on aina teoksissa pitkät kypsyttelyprosessit, johon kuuluu myös työpajoja matkan varrella. Niiden kautta teos saa syvyyttä ja myös tekijät pääsevät teokseen sisälle syvemmin”, Vahvaselkä kertoo.
Romanttinen mieli on iso produktio, jota on myös tekemässä runsaasti ihmisiä. Vahvaselän mukaan esiintyjiä on yhteensä 24, joista näyttelijöitä on seitsemän, kuorolaisia 10-12 ja muusikoita viisi. Kaikki esitykseen liittyvä ei kuitenkaan näy suoraan näyttämöllä. Kolmas tilan tavoitteena on taiteen ja tieteen keskinäinen vuoropuhelu ja tämä näkyy myös Romanttisessa mielessä.
“Kolmas tilan produktioissa tehdään aina tiivistä yhteistyötä tutkijoiden kanssa. Seppo Parkkinen on vuoropuhelussa tutkijoiden kanssa ja teoksen taustatyö perustuu tutkimuksiin, faktoihin ja dokumentteihin. Lisäksi teoksiin liittyy yleisötilaisuuksia, jonne Kolmas tila kutsuu tutkijoita puhumaan teoksen aiheeseen liittyvistä teemoista”, Vahvaselkä kertoo.
Logomo on Kolmas Tilalle tuttu venue
Logomossa Kolmas tila on nähty aiemminkin. Vuoden 2013 Berg Heil! Nietzscheläsiä vaelluslauluja –esitys nähtiin niin ikään Logi-salissa. Vahvaselkä kuvaa Logi-salia visuaalisesti kiehtovaksi tilaksi, jossa näkyy “ajan kerroksellisuus”.
“Halusimme teokselle korkean ison tilan, jonne teos mahtuu henkisesti. Lisäksi Logomo on erittäin hyvä yhteistyökumppani, ja täällä on hyvä henki. Yhteistyö on sujunut aina todella hyvin, henkilökunta on hyvin avulias ja joustava. Tänne on aina kiva palata.”
Logi-sali mahdollistaa myös koronaturvallisen esityskokemuksen.
“Katsomon kapasiteettia on pudotettu, jotta voimme mahdollistaa riittävät turvavälit. Lisäksi suosittelemme yleisölle maskin käyttöä”, Vahvaselkä sanoo.
Turun historia on vahvasti esillä
Romanttinen mieli on kiinnostava kurkistus 1800-luvun Turkuun. Vahvaselkä suosittelee esitystä lämpimästi.
“Romanttinen mieli on eri taiteenaloja yhdistävä suuri musiikillinen teos, jonka aihe on poikkeuksellisen kiinnostava turkulaisesta näkökulmasta. Se kertoo Turusta, kaupungista, joka ei enää ole.”