Skip to main content

Kotimainen laatuelokuva täyttää Logomon Kino-salin jälleen syyskuun alussa, kun Suomalaisen elokuvan festivaalia vietetään 2.-5.9.2021. Tänä vuonna festivaali järjestetään jo kolmannenkymmenennen kerran.  

Ohjelmistossa nähdään laaja kattaus kotimaista elokuvaa yli sadan vuoden ajalta. Vanhin ohjelmiston elokuva, Teuvo Puron ohjaama Ollin oppivuodet on vuodelta 1920. Tuoreimpiin elokuviin kuuluu esimerkiksi Hamy Ramezanin Ensilumi (2020) ja Lauri Löytökosken Talvikki (2021). 

Nyky-Suomi ja ulkopuolisuuden teemat näkyvät festivaalielokuvissa

Festivaalijohtaja Juri Nummelin kertoo tämän vuoden elokuvaohjelmiston valikoituneen pohtimalla kiinnostavia tekijöitä ja aihekokonaisuuksia. Osassa teemoista ohjaajat itse ovat valinneet suosikkinsa. 

“Olemme jo parin vuoden ajan koittaneet tuoda festivaalia lähemmäs nykyaikaa ja suomalaisen yhteiskunnan ongelmia ja dynamiikkaa. Tänä vuonna tätä ajattelua edustaa esimerkiksi sarja rodullistettujen, ei-valkoisten elokuvantekijöiden töitä.” 

Ruskeutta ja rodullistettuja suomalaisia elokuvissa käsitellään myös perjantaina 3.9. klo 12, kun festivaaleilla nähdään Hai Nguyenin luotsaama paneeli aiheesta. Tämän lisäksi ohjelmistossa olevien elokuvien ohessa kuullaan ohjaajien ajatuksia elokuvien ympäriltä. 

Nyky-Suomi näkyy elokuvafestivaalin teemoissa

Festivaalielokuvissa sukelletaan esimerkiksi ulkopuolisuuden teemoihin. Nummelin kertoo lisäksi kiinnostaviksi teemoiksi muukalaisuuden sekä sen, kuinka kielen avulla voi saada valtaa toiseen ihmiseen.  

Teemat ovat sekä nyky-Suomeen liittyviä että ikuisia. Myös ihmiskeskeisyys ajattelussamme tulee haastetuksi. Tämä näkyy esimerkiksi Eija-Liisa Ahtilan elokuvissa.”  

Nummelin itse suosittelee festivaaliohjelmistosta näytöstä, jonka sisältö on toistaiseksi mysteeri. 

“Tärppini on lauantaina klo 22.30 alkava yllätysten yönäytös, jonka kiehtovia ja mielettömiä elokuvia ei kerrota etukäteen. Lisäksi suosittelen Teuvo Puron Ollin oppivuodet –elokuvaa vuodelta 1920. Sen säestää Kari Mäkiranta, joka on maan parhaita mykkäelokuvan säestäjiä. Varmasti hieno elämys!” 

Logomon kaikki tapahtumat toteutetaan terveysturvallisesti, niin myös Suomalaisen elokuvan festivaali. Käsidesiä on tarjolla runsaasti ja yleisölle suositellaan maskin käyttöä. Lisää turvallisista tapahtumista voit lukea täältä 

 

Lue lisää tapahtumasta
Takaisin uutisiin